munnbind coronavirus

Nå er det tid for munnbind

Dette kan virke skremmende, og føles for mange som uvirkelig. Norge og resten av verden er midt i en pandemi som sprer seg som ild i tørt gress. For å unngå katastrofale tilstander her i Norge, kommer flere leger ut med sterke anbefalinger.

Lege Gunnar Hasle uttalte i et intervju i Dagbladet i dag, at man nå burde stanse alt av kollektiv transport og at alle burde bruke munnbind utendørs blant folk.

Det man ikke vet med full sikkerhet er hvor effektivt munnbindet er mot å bli smittet. Coronaviruset (cov-19) er fra det man vet nå godt plantet i de fleste av verdensdelene. Det man vet ifølge antallet smittede og antallet med døde på grunn av viruset er at det er omtrent ti ganger så dødelig som vanlig sesongbetont influensa.

I tillegg smitter det dobbelt så raskt som influensa. Disse to tingene gjør at smittevern og tiltak for å redusere smitten er så ekstremt viktig.

Munnbind er uhyre viktig for å hindre spredning

Selv om man kanskje ikke har eksakt informasjon om hvor effektivt munnbindet er i å bli hindret i å bli smittet så er munnbindet særdeles viktig. Det hindrer spredning.

munnbind mot smitte

  • Vi vet i dag at et munnbind hindrer en person i å spre virus videre til andre mennesker.

Det er umulig å vite hvem som faktisk er smittebærere, og derfor bør man oppføre seg som om alle er det. De aller fleste som er bærer av coronaviruset har enten ingen symptomer eller mindre symptomer som hoste og andre influensalignende symptomer.

Samtidig som vi skal hindre smitten av dette viruset er det årstiden for vanlig influensa. I tillegg står allergisesongen utenfor døren og banker på.

Det er derfor umulig å vite hvem som er smittet. Man kan ikke se på mennesker man møter at han eller hun hoster fordi hun har coronaviruset. Derfor er det gode grunner til å foreslå at alle bruker munnbind for å hindre at en selv sprer viruset videre.

Alvorlig og samfunnskrevende

Det alle opplever nå er annerledes enn tidligere virus. For noen år siden var det for eksempel for å nevne noen, svineinfluensaen og fugleinfluensaen. Ingen har hatt den kostbare samfunnsøkonomiske kostnaden vi kommer til å se fremover.

Coronavirus

Alle deler av arbeidslivet kommer til å bli påvirket. Turistnæringen i Norge og resten av verden er allerede halvveis på knærne. Hva som skjer med ferier og om man kan reise noe sted i det hele tatt i sommer er i dag uvisst.

I tillegg til at sårbare befolkningsgrupper er utrolig utsatt med tanke på viruset så vil resten av befolkningen være sårbare på grunn av mulige andre konsekvenser. Noen vil miste jobbene sine, mens andre mister noen de er glad i.

Helsevesenet er en annen ting. Er man her i landet klar for en slik pandemi? De som blir virkelig syke av viruset blir veldig syke og har behov for spesialpleie på sykehus som krever kompetanse og utstyr. Hvor mange pasienter er det kapasitet til?

Samfunnsansvar

Det er alle sitt ansvar å gjøre det en kan for å stoppe spredningen av viruset. Det er vårt samfunnsansvar og er man ikke aktiv selv i smittevern, så vil man ikke klare å kontrollere situasjonen på landsbasis. Våre handlinger er direkte linket til utviklingen av coronaviruset sin spredning.

munnbind og munnmasker

Hva slags handlinger er det vi må sørge for at vi gjør fremover? Vi må ta de forholdsreglene vi selv kan og har kontroll over. Og det er veldig viktig å vite at de tingene en selv gjør faktisk er det som vil stanse smittespredningen. De fungerer meget effektivt.

  • Bruk munnbind. Vi må bare venne oss til å se mennesker bruke munnbind på gatene her i Norge. Det er det som hindrer at man sprer det videre, og spesielt hvis man er smittebærer uten selv å vite det.
  • God håndhygiene. Veldig viktig å vaske hendene ofte i ca. 20 sekunder. Bruk infiseringsmidler på hender og overflater. Tenk på steder man tar på ofte og desinfiser. Eksempel er mobilen.
  • Hold avstand til andre mennesker når man er utenfor hjemmet. Mange tenker at en to meter regel kan være godt å bruke. Unngå å delta på ting med mye mennesker og vurder nøye om de tingene man tenker å gjøre virkelig er nødvendig. Selvisolering er et av de beste tiltakene man kan foreta seg.
  • Host i armkroken og vekk fra andre mennesker. Ved hosting i papir så må man kaste papiret i søppelet med en gang. Virus lever lenger i fuktige miljøer og legger man et brukt papir eller lommetørkle i lommen, går man rundt med en bakteriebombe i lommen.

Kilde: https://ishop.no/munnbind/

Category: Tips og råd

Stikkord: , ,