Grønn test

Planten Camellia Sinensis og grønn te

Grønn te er laget ut av v planten Camellia Sinensis. Bladene på planten blir tørket og disse bladene brukes til å produsere ulike typer te. Grønn te blir produsert ved å dampe og steke bladene og deretter tørke dem.

Andre typer te slik som svart te og oolong te involverer prosesser der bladene blir gjæret eller delvis gjæret. Grønn te er en svært populær drikke som drikkes verden over. Teen har mange helsemessige fordeler og den har gjennom tidene blitt kalt for en mirakeldrikke.

Grønn te kan også ha positive fordeler som kan knyttes til vektreduksjon, i tillegg kan også grønn te virke forebyggende mot diverse hjerte og karsykdommer, samt kreft.

Ulike typer te

Te er en utrolig utbredt og populær drikke på verdens basis. Hver eneste dag blir det drukket omtrent 15 000 kopper med te per sekund.

Ulike typer te

Te regnes som å være en av den mest utbredte drikken i hele verden, etter vann. Av de landene som desidert drikker mest te, ligger Storbritannia på topp.

Man kan dele te inn i fire hovedtyper: Hvit te, Oolong te, sort te og grønn te. Alle typene blir lagd ut fra samme plante,

Camellia Sinensis. Selv om alle disse forskjellige typene av te stammer fra samme plante, er det fortsatt store forskjeller som skiller de fire typene både på smak, utseende og produksjonsprosess. Det er selve produksjonsprosessen, altså behandlingen av bladene etter høsting, som avgjør hvilken type te man ender opp med.

Hvit te blir ikke laget ut fra bladene av planten Camellia Sinensis, slik de andre te typene blir laget, men teen blir laget ut fra skuddene på planten. Hvit te anses å være «renere» enn de andre te-typene og den har en mildere smak.

Hvit te

Skuddene blir mindre behandlet sammenlignet med de andre typene, og de går kun gjennom en prosess der de blir plukket og tørket.

Denne simple prosessen bidrar til at teen får en mild og subtil smak, i tillegg til at koffeininnholdet i hvit te er lavere enn de andre typene.

Sort te blir laget ut fra bladene til Camellia Sinensis. Produseringsprosessen går ut på at bladene først blir høstet av planten og deretter knust. Etter bladene er knust går de gjennom en gjæringsprosess, det er her sort te får sin mørke farge.

Sort te

Helt til slutt i prosessen blir bladene tørket atter en gang før de blir sortert ut. Sort te har et naturlig høyt innhold av koffein og har det høyeste innholdet med koffein sammenlignet med de andre typene. Sort te har også en sterk smak og er mest utbredt i Europa og USA.

Oolong te regnes å være en blanding mellom grønn og sort te. Produksjonsprosessen er nesten identisk som hos sort te, det eneste som skiller disse to te typene, er at oksideringsprosessen til Oolong te er kortere.

Oolong Te

Oolong te har som regel en dyp smak, men dette varierer. I Norge er Oolong te lite utbredt sammenlignet med de andre typene.

Camellia Sinensis

Som nevnt tidligere, så stammer alle typer te fra samme plante, nemlig Camellia Sinensis. Planten ble først oppdaget i Asia. Den har et tropisk og grønt utseende og kan bli helt opp til 14 meter dersom den får vokse fritt.

Camellia Sinensis

For å gjøre innhøsting av planten lettere er det normalt å klippe til planten til omtrent 1-2 meters høyde.

Etter planting tar det 3-5 år før innhøsting kan skje, etter disse årene kan planten høstes inn i over 100 år.

Koffeininnhold i grønn te

Grønn te har et naturlig innhold av koffein. Hvor mye koffein teen inneholder varierer ut ifra type og kvalitet. Et normalt koffeininnhold i grønn te ligger på ca. 30 mg per kopp.

Dette kan man sammenligne med et vanlig nivå av koffein i kaffe, som ligger på et sted mellom 100mg og 200mg koffein per kopp.

Behandlingsprosessen av grønn te

Grønn te bli sammenlignet med de andre typene, svært lite behandlet. I tillegg har grønn te minst oksideringstid og derav den milde naturlige smaken. Bladene blir først høstet og deretter blir de lagt til tørking dirkete etter de har blitt plukket.

Til slutt i prosessen blir de tørkede bladene dampet. Den simple produksjonsprosessen gjør at bladene bevarer sin naturlige grønne farge. Smaken til grønn te blir også preget av den korte prosessen, og derfor har den en veldig naturlig og frisk smak.

Grønn te inneholder mange essensielle næringsstoffer og det er disse næringsinnholdene som gjør at teen har såpass mange helsemessige fordeler.

Vektreduksjon

Grønn te kan bidra til å øke fettforbrenningen vår, derfor inntas den ofte i forbindelse med et ønske om å gå ned i vekt. I tillegg til dette vil også grønn te bidra til å øke stoffskiftet i kroppen.

Grønn te har et naturlig innhold av katekin, noe som også er en av hovednæringsstoffene i drikken. Katekin kan også bidra med å øke fettforbrenningen vår.

Kilde: https://harney.no/product-category/gronn-te/

Category: Tips og råd

Stikkord: , , , , ,