parterapi oslo

Mange kan behøve parterapi i tiden fremover

For veldig mange har livet og hverdagen blitt snudd på hodet den siste måneden. Vi lever gjennom en tid som er helt uten sidestykke i moderne tid. Det vante og kjære er ikke lenger det det var, og det rår en usikkerhet over både fremtiden og ens private anliggender som mange føler på kroppen. Man lengter etter rutinene man tidligere tok for gitt.

Verden og Norge er midt i en pandemi som bokstavelig talt har satt samfunn i de aller fleste vestlige land i pausemodus. Vi skal sosialt isoleres i hjemmene våre sammen med barn som gjør skolearbeid via internett og de som fremdeles har jobb, gjør disse hjemmefra. Følelsene som rår i mange familier i disse dager rangerer fra

  • Angst
  • Rådvillhet
  • Frustrasjon
  • Redsel og usikkerhet
  • Klaustrofobi og kjedsommelighet
  • Ensomhet

Tvinges til å se andre sider ved hverandre

Hvordan et par håndterer slike situasjoner som mange befinner seg i nå i dag, kan få følger når hverdagen etter hvert normaliseres igjen.

parterapi familie

Mange har mistet jobben eller er redd for å miste arbeidsplassen sin, andre forsøker å utføre arbeidet hjemmefra med barn og partnere i huset på ubestemt tid. Usikkerhet og mangel på kontroll over egen situasjon kan gjøre det vanskelig for mange å kommunisere med hverandre.

Man går oppå hverandre og blir lett irritert og da er det lett å ta frustrasjonen sin ut over de rundt en. Har man unger er nok begeistringen rundt å ha fri fra skolen over og det å balansere unger med innestengt energi og pålagt hjemmekontor kan over så lang tid, tære på humør og ens eget energinivå.

Mange er også bekymret for eldre familiemedlemmer som kan være i risikogruppen og det er derfor ekstra vanskelig å måtte holde avstand på grunn av deres sikkerhet. Man kan heller ikke se frem mot planlagte ferieturer, og sommerferien som kanskje var booket året før faller nå bort på grunn av omstendighetene.

Alt dette kan lett tære på forhold og i verste fall kan ekteskap og parforhold ryke eller forhold kan oppleve problemer under og etter slike situasjoner. Parterapi er løsningen for mange som trenger å finne tilbake til en god kommunikasjon.

Problemer skjult under rutiner og hverdager

Mennesker i forhold mister som regel ikke evnen til å se hverandre og kommunisere med hverandre plutselig over natten.

Terapi

Ofte så skjer det over tid og man merker det ikke fordi man glir over i rutiner som er med på å skjule hva som skjer. Dette kan utvikle seg over flere år. Man ser hverandre før og etter jobb, har faste ulike aktiviteter utenfor hjemmet og så lenge det funker så tenker man ikke så mye over det.

En slik situasjon man nå befinner seg i, vil være som å sette en lyskaster på forholdet. Nå er man begge hjemme 24 timer i døgnet. Man skal arbeide hjemme og alle andre aktiviteter er innstilt på nesten ubestemt tid.

Man kan ikke dra ut for å besøke en venninne eller dra bort på treningsstudioet for å komme seg vekk en liten stund. I tillegg legger man til alle bekymringene og usikkerheten rundt selve situasjonen. Flere i forhold vil kunne se etter en tid at parterapi er nødvendig for å kunne fortsette som et par fremover.

Parterapi

Det finnes ingen regler for når man burde forsøke parterapi. Alle har godt av parterapi i starten av forhold. Da lærer man viktige ting man tar med seg videre og kan bygge forholdet på lik forståelse av hva man har lært. Når ting skranter i forholdet, er det heller ingen grunn til å la være å gå til terapi. Da har man jo ingenting å tape og i beste fall vil parterapi føre en sammen igjen.

Category: Tips og råd

Stikkord: