Flyttelass koster penger

Sjekk økonomien før du flytter

Det er mange omkostninger ved å flytte. Se over dine utgifter før du flytter og få tips til å flytte billigst mulig.

De fleste flytter minst en gang i livet, og særlig som ung kan man flytte ofte. Det kan være vanskelig å finne studentbolig,eller man må flytte etter jobben. Det kan være en del omkostninger i sammenheng med å flytte, og en del av disse kan man lett komme til å glemme, slik at man får seg en økonomisk smell. Her kan du se hvilke utgifter du skal huske å ta med og tips til å flytte billigst mulig.

Husk dette når du flytter:

Innskudd

Det er vanligvis umulig å komme utenom innskudd til den nye boligen. Ett gjennomsnittlig innskudd ligger på mellom tre og seks måneders leie av boligen. Har du betalt innskudd for boligen du flytter fra, må du sørge for å få dette igjen. Innskuddet skal dekke slitasje og skader, og for å få mest mulig av innskuddet tilbake, bør du reparere skader i den gamle boligen. Rydd og vask grundig overalt, slik at utleier ikke kan kreve betalt for rydding og vask.

Innskudd skal ofte betales fort for å få boligen. Har du ikke pengen her og nå, må du kanskje låne penger. Skal du betale innskudd på dagen, kan det lønne seg å se på lån på dagen, som oftest blir behandlet og utbetalt veldig fort, slik at du ikke går glipp av en bolig på grunn av lang behandlingstid på lån. Husk at det er stor forskjell på forbrukslån, og undersøk markedet, slik at du får billigst mulig lån.

Flyttelass

Flyttelasset ditt skal pakkes ned og transporteres til den nye boligen. Jo mere du kan gjøre selv, jo billigere er det. Kan du både pakke og kjøre selv, er det bare brennstoff og tid, du skal beregne. Må du leie bil, skal du legge til dette, og må du ha flyttelasset pakket og kjørt av flyttefirma, kan det koste en del kroner. Sjekk firmaene nøye, og husk forsikring ifall gjenstander blir ødelagt under transport.

Dobbelt husleie

Det kan være vanskelig å unngå dobbelt husleie mens du flytter fra gammel til ny bolig, men sjekk med utleier om hvor tidlig du kan få adgang til den nye boligen din. Står den allerede tom, pleier de fleste å være rause med å la deg flytte inn en dag eller to før du offisielt overtar boligen, slik at du slipper å betale dobbelt husleie. Husk også å si opp den gamle boligen din i tid. De fleste leiekontrakter har oppsigelsefrist på boligen, vanligvis mellom en og tre måneder.

Oppussing

Vanligvis bør det ikke være store krav på oppussing i en ny leiebolig – dette svarer utleier for. Det er likevel ikke helt uvanlig å male selv, eller foreta andre småoppussinger. Gjør mest mulig selv, og husk å ta tak i utleier – vedkommende bør stå for renoveringsutgifter, med mindre du bare ønsker en annen farge på veggen.

Oppussing

Husk at utleier som oftest kan kreve at endringer skal bringes tilbake til opprinnelig stand, som da du leide boligen. Det vil si at har du malt det hvite rommet ditt helsvart, skal det males hvitt igjen før du flytter.

Nykjøp

Ofte må du kjøpe noe nytt når du flytter. Hva enten du bare skal ha et skap, fordi det var innbygd i forrige boligen, eller du skal ha alle møbler og kjøkkensaker etc., fordi du flytter hjemmefra, lønner det seg å se etter brukt og tilbud, bare nykjøpt kan bli dyrt. Overvei hva du egentlig trenger. Husk at et ofte er greit å bo litt i en bolig, før man kjøper nye designmøbler, slik at du fornemmer hva som passer i boligen og hvilke behov du har.

Når du har en omtrentlig oversikt over utgiftene dine, kan du vurdere hvor mye penger du trenger for å flytte, og om du trenger å ta lån for å flytte. En del utgifter skal betales innom kort tid ved flytting, og da kan det bli nødvendig å ta lån, selv om du ellers har bra økonomi.

Category: Økonomi